Category: DEFAULT

8 comments

 • Mikinos
  Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Prema starom narodnom običaju uoči Đurđevdana, pre izlaska Sunca, žene i muškarci u selima, odeveni u najsvečanije odelo sa svojom decom odlazili su na izvor ili reku da bi se tamo umili vodom koja će im doneti zdravlje u narednoj godini.
 • Akinozuru
  Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja ( aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija. Kod Srba je on poprimio.
 • Kajizuru
  Bijelo dugme Djurdjevdan lyrics: Proljeće na moje rame slijeće / Đurđevak zeleni / Đurđevak zeleni / Svima.
 • Arashitaur
  Na Đurđevdan ne valja spavati, „da ne bi bolela glava“, a ako je neko spavao „onda na Markovdan da spava na tom istom mestu“. Smatra se da na Đurđevdan deluju veštice i druge zle sile, zbog čega su seljaci palili velike vatre „da bi zaštitili sebe i selo“.
 • Goltijin
  U prošlosti je Đurđevdan označavao kraj hladnih dana, vrijeme za Rome da sa svojim čergama ponovno krenu na dalek put. Danas je to praznik radosti, prepun simbolike. Cvijeće za plodnost i rađanje. Voda za brisanje grijeha i novi početak. Vatra za bolje dane. "Zdravlje, sreću, napredak. Veselje da nam bude", zaziva Hašima Sejdić.
 • Vinris
  Đurđevdan ili Jurjevo (engleski: Saint George's Day, njemački: Georgstag, španjolski: Día de San Jorge, ruski: Юрьев день, bugarski: Гергьовден) je vjerski praznik u čast Sv. Georgija (ili Jurja) koji se slavi u brojnim kršćanskim zemljama na dan njegove smrti aprila po Gregorijanskom kalendaru (katolici, anglikanci i protestanti) ili 6. maja po Julijanskom.
 • Megar
  Tekst pjesme Bijelo Dugme - Djurdjevdan: Proljece na moje rame slijece, djurdjevak zeleni, djurdjevak zeleni, svima osim meni. Drumovi odose, a ja ostah, nema zvijezde Danice, nema zvijezde Danice, moje saputnice. Ej, kome sada moja draga, na djurdjevak mirise, na djurdjevak mirise, meni nikad vise. ymapneychinscrisnetp.neobackdescsanjufesliotepesigendeo.infoinfo je galerija muzičkih tekstova sa područja Bosne i Hercegovine, Crne Gore.
 • Mokinos
  Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja aprila, što po starom kalendaru odgovara 6. maju po novom, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđymapneychinscrisnetp.neobackdescsanjufesliotepesigendeo.infoinfo Đorđa slave i katolici i ymapneychinscrisnetp.neobackdescsanjufesliotepesigendeo.infoinfolavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan aprila.. U Srbiji je ovaj praznik poprimio i neke druge osobine, mešajući se sa predhrišćanskim kultovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 »